Washing

TvättrådAtt tvätta dina underkläder (och övriga kläder) är ofta en av de viktigaste sakerna att tänka på för att hålla dina plagg fina länge. Om du tvättar på fel sätt kan dina underkläder snabbt tappa färg, krympa och i värsta fall till och med förstöras. All tvätt är slitsam. Hur olika material reagerar på olika typer av tvätt varierar. Det bästa som du kan göra är att försäkra dig om att du tittar på underkläderna tvättlapp och följer den angivna uppmaningen.

Sortera din tvätt

Det säger sig kanske sig självt men många slarvar med sortering när de ska tvätta. Sortera din tvätt efter tvättemperatur och färg.

Starkt färgade plagg, ljust färgade och vita

En kritvit BH kommer bli mörkare om du tvättar med mycket ljusa, men inte vita plagg. Du kanske inte märker det direkt men efter några kommer kommer det märkas. En sådan färgning får du inte bort. Tvätta därför aldrig svagt färgade plagg med vita plagg, även om det svagt färgade har tvättats flera gånger innan. Det bästa är att sortera kläder i mörka, svagt färgade och helt vita.

Dosera rätt

Dosera tvättmedlet efter anvisningen på förpackningen. Överdosering ger inte bättre tvättresultat. Överdosering av tvättmedel är också sämre för naturen.

Tvättsymboler

Följande är ett urval av de vanligast förekommande tvättsymbolerna.

Vattentvätt

De flesta plagg tål att tvättas i vatten. Hur de bör tvättas varierar dock.

Plagget kan vattentvättas i maskin eller för hand. Fylld maskin. Normal centrifugering. Siffrorna i baljan (från 30° till 95°) anger högsta tillåtna temepratur. Ett streck under baljan betyder halvfylld maskin och kort centrifugering, även kallad syntettvätt. Två streck betyder halvfylld maskin och ännu skonsammare tvätt, även kallad fintvätt. Endast handtvätt i max 40°. Varsam behandling utan gnuggning eller urvridning. Ej vattentvätt. Information om annan typ av rengöring bör finnas.

Kemtvätt

Kemtvätt innebär att man rengör med annan vätska än vatten. Kemtvätt används på material som inte bör tvättas i vatten, exempelvis läder, mocka, ylle och päls.

Plagget kan kemtvättas. Bokstaven anger den kemtvättvätska som ska användas. Detta är information till kemtvättaren och inget man normalt behöver bry sig om. Ej kemtvätt.

Blekning

Blekning syftat till att göra plaggen ljusare. Klor är väldigt slitsamt för material och farligt för naturen. Undvik därför blekning så mycket som möjligt.

Plagget kan kan klorblekas. Tänk på att klorblekning är väldigt slitsamt för materialet. Även om det kan klorblekas så bör du inte göra det för ofta. Plagget tål inte klorblekning.

Torkning

Fel utförd torkning av kläder kan resultera i uttöjning, eller mer vanligt, krympning.

Kan torktumlas i normal temperatur. Kan torktumlas i låg temperatur. Torktumla inte. Hängtorkning.
 
Plantorkning. Dropptorkning. Torka inte i solen.